Eén beeld zegt meer dan duizend woorden?
Er wordt vaak gezegd dan één beeld meer zegt dan honderd (of zelfs duizend) woorden. Dat lijkt waar te zijn: als je een plaatje ziet of een schilderij of een symbool, krijg je meteen een idee, terwijl als je eerst een hoop woorden moet lezen, het even duurt voordat je dat idee krijgt en het is maar de vraag of je die tekst juist interpreteert.
Toch klopt het volgens mij niet. Ik heb dat idee al heel lang en neem nu maar eens de moeite dat op te schrijven. Een gedachtenexperiment: hoe vang je de vorige zin in een plaatje? Is het niet zo dat je met woorden genuanceerder kunt zijn, duidelijker, explicieter? Met een afbeelding kun je bijvoorbeeld een paard laten zien, maar wat je daarmee moet, wat daarmee bedoeld wordt, is niet duidelijk.
Soms kan een beeld wel duidelijker, want sneller zijn. Als een bepaald iets lastig onder woorden te brengen is, kan een afbeelding verhelderend werken. ‘Nou, zo’n dingetje met een flapje eraan en in het midden een verdikking en aan het uiteinde …’, ja, dan kun je met een plaatje in één keer laten zien wat voor ding je bedoelt. Maar meestal kun je met woorden meer duidelijkheid en nuance aanbrengen, zeker als het om begripsmatige zaken gaat.
Bovendien is gebleken dat herinneringen gekoppeld zijn aan woorden en niet aan beelden zoals iedereen denkt. Bron: Teleac, Hoofdstad Weesp, maandag 20 november 2006, 19.55 u., Nederland 2. Babies herinneren zich pas iets vanaf het moment dat ze woorden leren!